Snellmanien Sukuyhdistys Ry

Sukutapahtuma Turussa 19.-21.8.2022

Suomen Turku – nyt sinne mennään ja katsotaan, mitä merellisestä kaupungista löytyy!

Suomen aiempi pääkaupunki, Yliopistokaupunki, käsityötaidon, kulttuurin ja elämän kehto. Turun palo. Linna. Joulurauhan julistus. Ikivanha historia maan alla. Modernia rakentamista, toimivaa kaupunkia… Nähtävää ja koettavaa on aivan liikaa yhdelle käynnille.

Siksi pitäydymme pääkohdissa ja keskitymme Snellmaneihin merenkulkijoina ja Johan Vilhelm Snellmanin elämään Turussa ja vaikuttajana suomalaisessa lehdistössä.

 

 

Sukutapahtuma Kuopiossa 23.-25.8.2019.

Kiitokset Sinulle meiltä, Kuopion sukutapahtuman järjestäjiltä!

Meille oli suuri ilonaihe nähdä sinut ja yhteensä 130 osallistujaa sukutapahtumassa. Hienoa, että osallistujia tuli eri puolilta Suomea, kaukaisimmat Saksasta ja Ruotsista asti.  Itä-Suomesta osallistui 34, Länsi-Suomesta 11, Pohjois-Suomesta 19 ja Etelä-Suomesta 63.


Mukana oli tuttujen kasvojen ohella paljon ensikertalaisia, etenkin nuoria aikuisia. Keskusteluissa selvisi, että heidät oli kutsunut mukaan oma vanhempi tai joku suvun voimahahmo. Tarja Säynevirta on hyvä esimerkki juuri tällaisesta innoittajasta. Hän tuli tapahtumaan kahden sisarensa kanssa ja sai mukaan myös kolme sisarten lasta, kaikki ihania nuoria aikuisia.

Kiitos sinulle siitä, että olet jakanut eteenpäin suvun piirissä Kuopion tapahtuman värillistä esitettä ja Liity sukuun-esitteitämme. Tämä on verkostomarkkinointia parhaimmillaan. Olemme saaneet uusia jäseniä, ja sukutapahtumaan osallistuvien määrä on moninkertaistunut aiemmista vuosista.

Tämän tapahtuman järjestämiseen osallistui ydintiimin ohella useita yhdistyksen jäseniä eri puolilta Suomea. Sukutapahtuman ydinryhmään kuuluivat Olavi Snellman (puheenjohtaja 2017-2019), hänen puolisonsa, matkailualan lehtori Päivi Snellman, hallituksen sihteeri Leena Palmu sekä kehittämistyön ja viestinnän asiantuntija Paula Hirstiö-Snellman.

Suunnittelun edistyessä tarvitsimme Eero Noposen (talous, jäsenrekisteri, postitus) ja Allan Snellmanin (webmaster) osaamista. He tulivat tiiviisti mukaan ryhmään. Kukin meistä on tarpeen mukaan myös pyytänyt neuvoja ja muuta apua perheenjäseniltämme ja suvun asiantuntijoilta.

Päivi, joka vastasi paikan päällä tilavarauksista, tarjoiluista ja kuljetuksista, sai tarvittaessa apua kuopiolaisilta suvun jäseniltä, Kirsti Immoselta ja Helena Snellmanilta. Olavi Snellman, varatuomari ja entinen ovioikeuden Presidentti Itä-Suomen Hovioikeiden presidentti puolestaan hoiti yhteydet virkakuntaan Kuopiossa. 

Toivomme, että osallistut jatkossakin yhdistyksen toimintaan yhtä innostuneesti oman perheesi ja sukusi piirissä. Jos haluat olla mukana alueellisten ja/tai valtakunnallisten tapahtumien suunnittelussa ja toteutuksessa, niin ota yhteyttä sihteeriimme Leena Palmuun: leena.palmu@gmail.com, puh. 040 755 7570.

Lämpimin terveisin työryhmän puolesta Paula Hirstiö-Snellman, 22.9.2019.

Näin osallistujat kokivat Kuopion sukutapahtuman 23 - 25.8.2019.

Tämä oli spektaakkeli! Kesän kohokohta! Voimaannuttava kokemus!

”Lähdin juhlaan, kun lähdin Kuopioon”, kertoi Hilkka Rovaniemeltä. ”Tulin avoimin mielin sukutapahtumaan ja sain sieltä henkisiä voimavaroja mukaan kotiin. Suvun laajuus paljastui minulle, ja suvun sisäinen henki tuli esiin. Koen, että kuulun joukkoon.”

Etelästä päin tulleiden kokemuksia: ”Iloitsimme puolisoni kanssa erityisesti siitä, että saimme olla levossa ja rauhassa, nauttia suvun yhteisöllisyydestä ja tavata uusia ihmisiä.”

”Kuopion tapahtuma oli todella vaikuttava ja lämminhenkinen tilaisuus. Pääsimme tutustumaan paikkoihin, joihin yksittäinen ihminen ei helposti pääse, mikä nosti osaltaan arjen yläpuolelle.”

Useampikin osallistuja totesi, että oli ilahduttavaa nähdä paljon nuoria aikuisia tapahtumassa. Hyvä kokemus laajenee edelleen. Uskon, että nyt mukana olleet tulevat uudelleen ja tuovat mukanaan seuraavaan tapahtumaan uusia sukulaisia.

Osallistujien mukaan nämä asiat vaikuttivat onnistumiseen.

Tapahtuman monipuolisuus oli erityisesti kiitoksen aiheena. Ohjelmapaketista pystyi kukin valitsemaan itselleen mieleistä osallistumista. 

"Oli todella virkistävää ja innostavaa osallistua Snellmanien sukutapahtumaan Kuopiossa. Järjestelyt olivat viimeisen päälle. Esite on kuin mainostoimiston tekemä. Olen työstänyt esite- ja muuta materiaalia mainostoimistojen kanssa eivätkä ne mielestäni olleet monta kertaa näinkään hyviä. Herpaantumattomalla mielenkiinnolla seurasin tapahtumaa ja yhdistystä erityisesti siitä näkökulmasta, miten kaikki on järjestetty ja miten kaikki sujuu. Olen toiminut yhdistysten ja järjestöjen vetäjänä ja organisoinut tapahtumia, ehkä eniten tieteellisiä kongresseja. Kaikki sujui todella hyvin ja luontevasti. Onnittelut! "

Ohjelma oli sopivan väljä; tapahtumien välillä oli taukoja, jolloin saattoi levätä, viettää aikaa kaupungilla tai mennä uimaan hotellissa.

Vaikka osallistujia oli paljon, niin kaikki sujui hyvin ja aikataulut pitivät. Kun esimerkiksi tultiin alas Puijon tornista, palattiin risteilyltä satamaan ja kartanoillalliselta keskustaan niin kaksi bussia oli aina jo odottamassa ja viemässä meitä seuraavaan kohteeseen.  Ei ollut kaaosta tai bussien etsimistä. Kuskit olivat todella ystävällisiä.

Oli myös elämys mennä välillä kävellen paikasta toiseen Kuopion katuja pitkin, kun tapaamispaikat olivat lähellä toisiaan. Osallistujille Kuopioon tullessa jaettu kartta ja tapahtumien tarkat osoitteet olivat tarpeen. Joillekin osallistujille tämä oli myös kesäretki uuteen kaupunkiin: Tämäkö on Kuopio, en ole tiennytkään! Hieno paikka.

Hyvä idea, että järjestäjät olivat varanneet kiintiön huoneita yhdestä hotellista. Samassa hotellissa majoittuvat tutustuivat jo hotellin aamiaisella, jossa iloista puheensorinaa kuului kaikkialta.

Leena Palmu kertoi, että hänen serkkunsa Piippolasta, Limingasta, Ylivieskasta, Oulusta, Keminmaalta ja Kempeleestä kiittelivät erinomaisesti järjestetystä ja onnistuneesta tapahtumasta. Nautimme kovasti ohjelmasta, joka oli aikataulujen ja juuri sopivan väljyyden puolesta todella hyvin suunniteltu. Kun mukana on ikäihmisiä, hyvä että heille tarjottiin etukäteen mahdollisuus apuun.

Seuraavat palautteet liittyvät yksittäisiin tapahtumiin.

J. V. Snellman kävelykierros: Hyvä opastus. Sain uutta tietoa koululaitoksen vaiheista ja Kuopion asemasta 1800-luvulla. Kiinnostavaa oli nähdä paikkoja J. V. Snellmanin elämästä.

Kaupungintalo: Tapahtuman paras tunnelma löytyi kaupungintalolta, kun oltiin kaikki yhdessä, isossa ryhmässä, kertoi eräs osanottaja. Sukututkimuksen uusimmista menetelmistä oltiin kiinnostuneita, ja Pertti Laihon luennosta pidettiin paljon. Hyvä tarjoilu.

Risteily: Hieno sää, sain ihailla järvimaisemaa ja saaristokaupungin rakennuksia aivan vierestä laivan lipuessa niiden ohitse, kertoo eräs osallistuja. Tunnelma laivalla oli rento ja iloinen; ihmiset liikkuivat ja puhuivat vilkkaasti keskenään.  Vielä muita kommentteja. Oli viihtyisää, kun toisessa päässä laivaa musisoitiin, ja toisessa päässä ihmiset vaihtoivat kuulumisia, jotkut keskustelivat filosofiasta ja yksi seurue metsänhoidosta. Kiva, että lapsiakin oli mukana risteilyllä.

Koivumäen kartano: Sopiva, arvokas paikka ja historiallisesti kiinnostava. Runsas ja maukas ateria. Hyvä, että tultiin bussilla pääovelle, sillä nousu kartanolle rannasta olisi ollut mahdoton.

Hovioikeus: Arvokas paikka, minne en olisi muuten päässytkään. Hovioikeuden toiminnasta sain erittäin kiinnostavaa tietoa selkeästi.  Kahvitarjoiluun oli varattu aikaa ja siten ehti myös vielä tavata sukulaisia.

Ehdotuksia

Yhteisten tapaamisten lisäksi olisi kiinnostavaa tavata omaa sukuhaaraa pienemmässä ryhmässä, kuten ´Piippolan porukka´ teki, kertoi eräs osallistuja.

Kaksi päivää näin intensiivistä ohjelmaa saattaisi yhden palautteen antajan mielestä riittää. Tosin nytkin saattoi jättää tilaisuuksia väliin oman harkintansa mukaan.

Kaivattiin omaa Facebook-ryhmää, missä voisi tapahtuman jälkeen jakaa kuvia, kokemuksia ja yhteystietoja. Kävelykierroksella voisi olla pienemmät ryhmät.

Etenkin illanvietossa, kuten Koivumäen kartanossa, kannattaa pitää rima korkealla esitetyn ohjelman suhteen. Arvokasta yhteistä aikaa ei saa täyttää millä tahansa ohjelmalla vaan tärkeintä on antaa mahdollisuus sukulaisten tapaamiseen ja keskusteluihin.

Koosteen saaduista palautteista on laatinut Paula Hirstiö-Snellman 22.9.2019.

Viimeisin päivitys: 08.06.2022

webmaster(ät)snellmansuku.fi Eero Noponen